i-D Feature 2019 | Harmen Meinsma

“Als kind had ik altijd al de vurige wens om moeder te worden,” vertelt de Rotterdamse dragqueen Ma’MaQueen, wiens echte naam Dennis Bijleveld is. “Maar dat kon in het echte leven niet. Gelukkig bood de wereld van drag die kans wel.” Na zelf een aantal jaar aan het dragcircuit te hebben deelgenomen besloot ze dan ook samen met The Only Miss JJ een eigen house op te richten, waar inmiddels drie andere queens bij zijn aangesloten. Ma’Ma Queen is de moeder van het huis, inclusief kinderen, en The Only Miss JJ is de tante. Het huis fungeert dus als een alternatief gezin, waarin iedereen voor elkaar door het vuur gaat, zo legt Ma’MaQueen uit. “Onze band gaat dieper dan vriendschap. We delen lief en leed met elkaar en zijn ontzettend close.”

Het House of Holographic Hoes bestaat uit een divers clubje queens, die ieder hun eigen expertise inbrengen. Zo is de een meer een clubkid, heeft de ander weer een achtergrond in mode-ontwerp en is de ander meer van de schoonheidswedstrijden. “Maar als er een ding is wat ons bindt, dan is het passie,” vertelt Ma’Ma Queen. En een voorliefde voor reflecterende kleurenschema’s, zo blijkt – dat is ook waar het house zijn naam ‘holographics’ aan ontleent.

Niemand die dit kleurrijke ensemble beter kan vereeuwigen dan fotograaf Harmen Meinsma, die misschien dan geen dragqueen, maar wel zelfverklaard dramaqueen is. Eerder vertelde hij al aan i-D hoe hij Ma’Ma Queen leerde kennen op de fotoacademie en hoe ze samen op het idee kwamen om groepsfoto’s van de dragqueens te maken. “In de shoot heb ik hen jongensachtig gehouden, dus ze hebben een rauw randje, maar de styling is heel klassiek. Het is wel mooi als je ze helemaal oppoetst, maar dan heb je de plaatjes die je ook in de bladen ziet. Als je de bovenkant afdekt met je hand, zie je vooral die hakken en lijkt het elegant.”

Het zijn een van de eerste officiële ‘staatsieportretten’ die gemaakt zijn, vlak voor de queens meedoen aan hun eerste internationale ball, de zogeheten Superball in Amsterdam. Een prestigieus evenement binnen de dragscene. “Er doen nog negen andere huizen uit heel Europa mee,” zo vertelt Ma’Ma Queen. “Het is voor ons dus een ontzettend belangrijk moment, waar we al zo’n jaar mee bezig zijn.” Er moeten choreografieën en liedjes worden ingestudeerd, outfits op elkaar afgestemd, make-uplooks bedacht – al met al een grote klus. “Deelname aan zo’n ball doe je deels vanwege de erkenning en zichtbaarheid die je krijgt, maar vooral ook omdat je als house op zo’n moment echt samenkomt. Tijdens een ball vieren we dat we onszelf mogen zijn,” voegt ze eraan toe.

Maar natuurlijk staat er tijdens zo’n avond ook veel op het spel. Zoals Ma’Ma Queen zelf al aangeeft, opent het winnen van het ball vele deuren. “Win je de titel, dan is de volgende stap het buitenland.” Maar momenteel laten ze zich daar nog niet al te veel door imponeren. “We focussen ons nu vooral op onszelf, op wat onze kwaliteiten zijn en waar we voor staan.”

Wij zullen met i-D aanwezig zijn, en het House of Holographic Hoes vanaf de voorste rij toejuichen.

Credits


Fotografie Harmen Meinsma
Styling Isis Vaandrager
Haar en Make-up Ed Tijsen
Fotografie assistenten Jessica de Troije en Kamali van Bochove
Styling assistent Amal Beuk
Make-up assistent Mimi Stobbe
Post-productie Jan Daniel Wolters
Dragqueens Ma’Ma Queen, Rita Book, Licka Lolly, Inga Shubskaya en The Only Miss JJ

 

i-D Feature 2019 | Harmen Meinsma