i-D Interview 2017 | Harmen Meinsma

je bent nooit te oud om in een designerjurk een boom te beklimmen

De muze van fotograaf Harmen Meinsma laat zich op 76-jarige leeftijd nog van haar meest extravagante kant zien. We spraken het duo over hun kleurrijke samenwerking.

 

Door Olga Kortz en Jasper Lavèn
|
30 juni 2017, 12:25pm

Fotograaf Harmen Meinsma is net afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Voor zijn afstudeerproject fotografeerde hij de 76-jarige Joyce, die hij tegenkwam op de Rotterdamse markt tijdens het maken van een andere serie. Wat begon als een fotografie-experiment bij Joyce thuis met een Polaroidcamera groeide uit tot een grote productie met stylisten, dalmatiërs en jurken van onder anderen Bas Kosters en David Laport. In zijn campy en kleurrijke foto’s zet Harmen Joyce op een voetstuk door haar boven hem in een boom te plaatsen, of door op sommige foto’s zelf stiekem aan haar voeten te liggen.We spraken Harmen op de afstudeerexpositie, waar Joyce ook aanwezig was, en we stelden ze een aantal vragen over hun bijzondere en kleurrijke samenwerking. 

 

Jurk Annewil Ravensbergen

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Harmen: Ik heb Joyce ontmoet op de markt in Rotterdam toen ik bezig was met een ander project vorig jaar. Ze viel op door haar luipaardschoentjes en haar motoriek. Ik vond haar heel inspirerend. Ik sprak haar aan en ze bleek bijna een buurvrouw van me te zijn. Ze woont namelijk ook in IJsselmonde. We hebben sindsdien contact gehouden. Voordat ik het wist, werd ze mijn muze en wilde ik haar graag gebruiken in mijn afstudeerproject. Wat me opviel toen ik haar beter leerde kennen, is dat Joyce een gigantisch archief aan zelfportretten heeft.
Joyce: Een narcistisch trekje, haha.
Harmen: Dat hebben we beide wel een beetje, daarom klikte het misschien ook wel zo goed. Dat beeldarchief inspireerde me enorm en ik wilde dat graag betrekken in mijn onderzoek, waarin twee generaties samenkomen. We hebben een gekke relatie samen.
Joyce: Harmen heeft veel zelfspot, bijna op het morbide af. Dat heb ik ook wel, eigenlijk. We hebben veel overeenkomsten.

Joyce, wat doet u in het dagelijkse leven?
Joyce: Ik rentenier en doe van alles. Ik ben veel met artistieke en sociale projecten bezig, en doe veel vrijwilligerswerk. Alles wat ik maak komt uit de natuur.

BRIL EN SIERADEN DAVID RING

JURK DAVID LAPORT

De serie over vrouwen van de Rotterdamse markt ging naast Joyce over een aantal andere oudere dames. Waar komt jouw bewondering voor deze vrouwen vandaan?
Harmen: Ik ben opgegroeid bij mijn oma in Friesland. Van haar heb ik veel liefde ontvangen. Ik bewonder haar enorm. In Friesland was ik zelf altijd een beetje het buitenbeentje. In mijn werk vind ik het altijd interessant om de underdog in de spotlight te zetten. En voor mij zijn dat toch die oudere dames, omdat ze vaak denken dat ze die spotlight niet meer verdienen.

Toch zijn de oudere dames die je afbeeldt heel extravagant.
Harmen: Ja, dat klopt, ze dragen wel iets uit. Ze vallen daardoor erg op, dat vind ik inspirerend. 

 

JURK DAVID LAPORT

Is je oma ook zo extravagant?
Harmen: Nee, helemaal niet eigenlijk. Ze was een hele ‘normale’ Friese vrouw. Ze had zoiets van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Maar ik was altijd op zolder bezig met het bouwen van fotostudio’s. Fotografie was echt mijn uitlaatklep. Ik was een beetje gek, en in Joyce heb ik daarom ook wel een soort partner gevonden.
Joyce: Dat klopt, we zijn lekker gek. Maar Harmen kan soms ook heel streng zijn hoor.
Harmen: Ja, ik heb natuurlijk een plaatje in mijn hoofd van hoe zo’n foto eruit moet komen te zien, dus dan wil ik ook graag dat het op een bepaalde manier gebeurt, haha.

Heb je je oma weleens gebruikt in een serie?
Harmen: Ik heb wel eens foto’s gemaakt van haar, maar dat is niet te vergelijken met de beelden die ik van Joyce heb gemaakt. Mijn oma houdt niet zo van op de foto gaan, in ieder geval niet zoals Joyce en ik. Wij zijn nu eenmaal fulltime narcisten. 

JURK BAS KOSTERS

Joyce, u ziet er nog vitaal uit, maar u moest wel in een boom klimmen. Was dat wel verantwoord?
Joyce: Het was best eng. Ik ben nog best soepel, gelukkig, maar ik wilde natuurlijk ook die prachtige, dure jurk niet beschadigen. We hebben uiteindelijk een ladder gebruikt om in de boom te komen, maar als je er dan eenmaal in staat, heb je helemaal geen houvast. Het lijkt misschien makkelijk, maar dat was het niet. Op een gegeven moment brak er een tak af en viel ik er bijna uit. Toen zei ik tegen Harmen: “Het gaat je zeker alleen maar om die jurk, hè?”

In je fotoserie zijn onder andere jurken van Bas Kosters en David Laport te zien. Waren ze meteen enthousiast om hun jurken aan je uit te lenen?
Harmen: Ja, ze reageerden eigenlijk heel positief. Ze vonden het mooi dat ik alleen Joyce zou afbeelden en het daardoor best wel klein hield. 

JURK CHRISTINA ALBRECHT

NACHTJAPON CATHERINE D’LISH (MET DANK AAN LADY GALORE)

Heb je een favoriet beeld?
Harmen: Ja, toch wel die foto met die dalmatiërs. Dat was een droom die uitkwam. Misschien omdat ik vroeger fan was van Cruella de Vil.

Joyce poseert naakt en is erg zelfverzekerd. Wat is het geheim om op deze toffe manier oud te kunnen worden?
Joyce: Ik probeer altijd positief in het leven te staan, hoe negatief de wereld ook is. Daarnaast probeer ik ook niet zo achterdochtig te zijn, wat veel mensen van mijn leeftijd wel zijn, en me open te stellen voor nieuwe mensen.

Harmen, laatst was je met i-D mee naar de expositie van Fong Leng en maakte meteen vrienden met allerlei oudere dames. Zullen zij je muzen blijven? Of wordt je volgende project iets totaal anders?
Harmen: Ja Fong Leng is natuurlijk fantastisch. Ik zou die vrouw wel willen zijn, zo’n idolaat gevoel krijg ik bij haar. Maar ik heb ook zin om na dit project te gaan kijken wat er nog meer is, en meer te experimenteren met mijn fotografie. Ik denk wel dat ik het project met Joyce ga doorzetten. Het is in ieder geval nog niet afgesloten. 

KLEDING BAS KOSTERS

Credits


Tekst Jasper Lavèn en Olga Kortz
Fotografie Harmen Meinsma @harmenmeinsma
Eeuwige liefde voor mijn muze Joyce
Met dank aan Anita van Kennel of the Three Turnip’s, Luc van Kasteel Oud-Wassenaar, Jan en Hotel de Plataan
Styling Suuz Bisschops
Haar en make-up Ed Tijsen
Assistent fotografie Sanneke Kleingeld, Annemiek Schout en Floris Mast

 

i-D Interview 2017 | Harmen Meinsma