Fotografii cu lumea extravagantă a clubberilor queer din Rotterdam

Harmen Meinsma fotografiază clubberii care explorează ținute extravagante și identități noi.

De Tim Fraanje
AMSTERDAM, NL

Translated By Oana Maria Zaharia

14.10.21

Cluburile sunt închise de un an și jumătate, pentru că suntem în pandemie și, din păcate, se încadrează în categoria „focar de infecție”. Dar un club e mai mult decât o sală aglomerată și neaerisită, plină de oameni care se freacă unii de alții. Clubul e locul în care lumea se exprimă cât mai creativ și uneori experimental. Fotograful Harmen Meinsma a fost în rezidență artistică la WORM Rotterdam pe perioada carantinei și a fotografiat cei mai extravaganți clubberi pe care i-a găsit.

Am vorbit cu fotograful și unele dintre modelele lui despre viitorul clubbingului, din moment ce cluburile s-au redeschis pentru o vreme în Țările de Jos.

Meinsma a devenit cunoscut, printre altele, pentru fotografiile cu femei în vârstă din piața Rotterdam. Acum că are treizeci de ani, e foarte inspirat de clubberii tineri. Crede că aceștia sunt pionierii unei culturi de club nouă și extravagantă. „Își folosesc trupul ca o pânză, nici nu mai poți să-i etichetezi. Nu mai poți spune că sunt goth sau alternativ. O persoană pe care am fotografiat-o, Pxssypapi, arată atât de extravagant încât aproape că nu mai e o ființă umană, ci o creatură. Tinerii ăștia sunt propriile lor creații artistice. Și cred că se inspiră reciproc prin intermediul internetului și look-urile devin din ce în ce mai extreme. Îmi place mult chestia asta.”

Thijs, un alt clubber și student la fashion, îl inspiră și pe tatăl său Ruud să fie creativ. Au fost imortalizați de fotograf ca doi mimi glamour. „L-am luat pe tata cu mine la Spielraum, la noaptea queer. E un eveniment foarte drag mie, așa că i-am zis multe povești despre el, despre cum toată lumea de acolo e vie și autentică.” De aceea, Thijs e foarte fericit că cluburile se redeschid în orașul lui. „Îmi era dor de prietenii de pe ringul de dans.”

Faptul că cluburile se deschid doar pe timp de zi nu îl deranjează. „Mi se pare cool. Pot merge la club duminică după amiază și luni la școală. Oricum e întuneric înăuntru, nu-ți dai seama dacă e zi sau noapte.” La fel ca și Harmen, Thijs crede că petrecerile queer exuberante sunt viitorul cluburilor. „La petrecerile astea, toată lumea se îmbracă creativ. Cred că până la urmă, fenomenul ăsta o să influențeze și petrecerile non-queer.”

Naomi, care a fost fotografiată ca o zână verde, e și ea fotograf de club. Ea crede că experimentarea cu ținute de club e o parte esențială a vieții umane. „Când te îmbraci pentru club, te descoperi. Poți experimenta cu identitatea ta. Multe persoane nu îndrăznesc să facă asta în viața de zi cu zi. Dar la petreceri e întuneric, oamenii beau un pahar și au mai mult curaj. Oameni care sunt omizi în timpul zilei, se transformă în fluturi seara în club. Ador să observ transformările astea.”

I-a fost dor de clubbing în timpul pandemiei. „Nu am mers la petreceri ilegale, pentru că am vrut să fac tot ce îmi stă în putere ca societatea să revină la normal. Uneori am organizat ședințe foto la mine acasă cu prietenii. Toți ne îmbrăcam extragavant și luam cina împreună. Ca să simțim că suntem la o petrecere, cât de cât.”

De aceea, se bucură și ea că se redeschid cluburile. „Ultima oară când am fost la club, am fost un pic anxioasă, dar m-am și bucurat să fiu din nou printre oameni. A fost tare să văd că nu mai voiau să fie pe lista de invitați, ci au plătit intrarea. Cred că va începe o eră a recunoștinței pentru cultura de club, în care vom aprecia mai mult oamenii care fac eforturi ca noi să ne distrăm.”

Aria e mai puțin optimist cu privire la această recunoștință. Lucra ca paznic la intrare în clubul Het Magazijn, care e închis de la începutul pandemiei. „Nu suntem luați în serios de guvern, care are impresia că pentru noi e doar un hobby. Dar pentru mine și mulți alții care lucrează în industria asta, cluburile sunt viața noastră.” Aria a zis că viitorul cluburilor din Haga nu e prea roz de când s-a închis Het Magazjin. Acum există doar PIP, care e mult mai mainstream. La Het Magazjin puneam preț pe dreptul fiecăruia de exprimare. Nimeni nu te judecă, nu se fac fotografii. Mă îmbrac cum îmi doresc oriunde, dar mă simt mai înțeles în club.

Aria a zis că a fost la petreceri ilegale și crede că clubberii și-au făcut găști pe timpul pandemiei și se vor reuni acum că se redeschid cluburile. „Mereu m-am simțit diferit, dar în club găsesc mereu oameni ca mine. Când cluburile sunt închise, singurul refugiu e cercul tău strâns de prieteni.”